FAYDALI YİYECEKLER

RAMAZAN SONRASI BESLENME



Heyecanlı ve mutlu bir bayram sabahı. Eminiz kahvaltı etmeyi de çok özlediniz.  Bu güzel bayram sabahında sevdiklerinizle güzel bir kahvaltı yaparak güne başlayabilirsiniz. Az yağlı beyaz peynir, tam tahıllı ekmek, yumurta, açık çay ya da yeşil çay ve mevsim yeşilliklerinden oluşan bir kahvaltı ideal bir seçim olacaktır. Sosis ve salam gibi et ürünlerinden kesinlikle kaçının. Eğer tansiyon probleminiz var ise zeytin tüketmemeniz önerilir.

Adı üstünde şeker bayramı. Şekersiz olmaz demeyin. Şekerli ürünleri ve tatlıları tüketirken aşırıya kaçmamaya özen gösterin.  Hatta bazen bu tür yiyecekler ile öğün geçirenler bile olabilir. Siz sakın böyle bir hataya düşmeyin. Aksi takdirde bu sizinde ani kan şekeri iniş- çıkışlarına neden olabilir.

Çoğu kişi ramazan ayında ve sonrasında kabızlık problemi ile karşı karşıya kalır. Buna çare olarak posalı ya da lifli gıdalar tüketmeniz tavsiye edilir. Bol bol meyve ve kuru baklagil tüketmenizde fayda var.

Malum oruç tuttuğunuz süre boyunca vücudunuz susuz kaldı. Bu artmış sıvı ihtiyacınızı karşılamak adına bol bol su ve sıvı gıdalar tüketmenizi gerekir. Kendi hazırladığınız meyve suları ve kompostoları da içebilirsiniz.

Yavaşlayan metabolizmanızı canlandırmak adına ana ve ara öğünlerden oluşan sık sık ve az az beslenme düzenini benimseyin.

Malum bayram tatlısız olmaz. Her gittiğiniz bayram ziyaretinden illaki size ikram edilecektir. Burada ikram edilen her tatlının ucundan bir çatal almalı ve yanında süt ya da sütlü kahve tüketmelisiniz

Kendiniz ve misafirleriniz için hamur tatlılarından ziyade sütlü tatlılar hazırlamaya özen gösterin.

 Adet üzere gelen misafirlere başlangıçta çikolata şeker vb ürünler ikram edilir. Bunun yerine hurma ya da kuru meyvelerden sunabilirsiniz.