çay Türkler için vazgeçilmez bir nimet. Her ne kadar anavatanı Çin olarak kabul edilse de, Türkler çay konusunda kendilerine has üretimleri ağızlarına layık tatlar ile bu ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamaktadır. Çayı bu kadar çok seven bir millet olarak ramazanda nasıl tüketilmesi konusunda hiç düşündünüz mü?

 

Ülkemizde sabah kahvaltılarının, ikindi çaylarının ve akşam yemeği sonralarının vazgeçilmezi çayın tüketim miktarları ve hazırlanma şekilleri konusunda bilinçli olunması gerekmektedir. Günlük olarak dört-beş kupadan fazla çay tüketilmesi uzmanlar tarafından onaylanmamaktadır. İçeriğinde bulunan kafein vücuttan su atımını arttırdığı bilinmektedir. Ramazan aylarında gerekli su miktarının alınamaması nedeniyle vücut zaten gereğinden fazla susuz kalmaktadır. Bunun üzerine iftardan sonra ve sahurda gereğinden fazla çay tüketimi bu oranı iyice yükseltecektir.

Sadece fazla çay tüketimi ramazan ayında size zarar vermez. Çayı demleme şeklinizde önemlidir. İftar sonrası rahatlamak ve oluşan harareti atmak için içilen çayın uzun uzun değil ortalama 5-10 dakika arasında demlenmesi gerekir. Aşırı demli çay içmek size zarar sağlayabilir.

Önemli diğer bir konuda ramazan ayında çayın ne zaman tüketilmesi gerektiğidir. Türk milleti genelde iftardan hemen sonra tüketmektedir. Bu doğru bir yaklaşım değildir. Ayrıca sahurda yumurta ile birlikte çay tüketilmesi de pek önerilmemektedir. Çünkü eğer iftardan sonra 1 saat içinde çay içerseniz yediğiniz besinlerin demirini yok etmiş olursunuz. Bu sebeple ramazan ayında çayı iftardan hemen sonra tüketilmesi kesinlikle önerilmemektedir. Ayrıca mümkün olduğunca açık ve limonlu içilmesi tavsiye dilen diğer noktalar arasında yer almaktadır.

Siyah çay yerine yeşil çay ya da diğer bitki çaylarını da tercih etmenizde fayda vardır.

Okumaya devam edin