dikkat! Dinmeyen ve süreklilik arz eden, başınızdan tutunda ayak parmaklarınıza kadar uzanan ağrılarınız var ise siyatik hastalığı kapınızı çalmış olabilir.

Birçok kadın yaşamın gündelik koşuşturması içinde bir takım ağrılardan sürekli olarak söz eder durur.  Daimi şekilde kendini gösteren vücut ağrılarından yakınırlar. Ağrı kesiciler içmelerine rağmen geçmeyen bu ağrılar aslında sinsi ir hastalığın habercisi olabilir. Nedir mi? Siyatik.

 

 

                Evet, gelin şimdi bu sinsi hastalığı birlikte tanıyalım. Siyatik, vücuttaki bazı sinirler boyunca yayılan, ağrılarla kendini gösteren bir hastalık halidir. Siyatikte en mühim husus ağrıdır. Bu ağrı iki çeşittir. Biri az şiddetli ve devamlı olan ağrı, diğeri ise oldukça şiddetli ve ara ara oluşan ağrılar şeklinde kendini gösterir. Ağrılar siyatik siniri boyunca kalçadan topuğa kadar uzanır. Siyatik siniri topuğa doğru uzanırken, bazı noktalarına parmakla basılınca ağrının daha da şiddetlendiği görülür. Bu noktalarda sinir üzerine yapılan basınçla uyandırılan ağrının, sinir boyunca aşağıya, bazen de yukarıya yayılması sıkça görülen bir durumdur ve bu hastalığın belirlenmesinde önemli rol oynar. Sinirin gerilmesi veya sıkışması esnasında ortaya çıkan belirtiler de hastalığın tanınmasında önem arz etmektedir.  Bazen hastaya siyatik tanısı konması için hareketler yaptırılır. Mesela hasta sırt üstü yatarken gerilmiş halde bulunan bacak yavaş yavaş yukarı kaldırılır.  Bu sırada uyluğun arka yüzünde bacağa, hatta ayağa kadar yayılan çekici bir ağrının görülmesi, siyatik hastalığının varlığına bir işarettir.  Bacak ne kadar yukarı kaldırılırsa ağrı da o kadar şiddetlenir.  Siyatik sinir köklerinin hasarlarında, hasta bacağın kaldırılmasıyla sağlam bacakta da ağrı meydana gelebilmektedir.  Siyatiğin meydana gelmesinde birtakım nedenler etkili olmaktadır. Bunlar omurganın tümörleri, omurganın kireçlenmesi,  disk fıtıkları, omurga veremi gibi sorunlardır.  Hastalığın başlangıcında mutlaka yatak istirahati gereklidir. Daha sonraki dönemde sıcak banyolar, ultrason, diyatermi, infraruj, masaj gibi fizik tedaviye başvurulmalıdır.  Ayrıca akupunktur tedavisi hastayı çok rahatlatır. Hastaya ağrı kesici, kas gevşetici ilaçlar vermek, B,B1 ve B12 vitamini enjeksiyonları kullanmakta faydalı olacaktır.

Okumaya devam edin