: Her kadının korkulu rüyası meme kanseri hakkında merak ettikleriniz ve öğrenmek istediklerinizin cevabı bu yazımızda

Meme kanseri nedir nasıl oluşur: İlk akla gelen soru meme kanseri nedir? Nasıl oluşur? Meme dokusunda yer alan süt bezleri ve kanalları döşeyen hücrelerin, kendiliğinden çoğalması ve meme ile aynı yönde bulunan koltuk altı lenf bezlerinden başlamak üzere vücudun farklı bölgelerine giderek çoğalmaya devam etmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır.

Meme kanserinin belirtileri: öncelikle erken teşhis her kanser türünde olduğu gibi meme kanserinde de hayat kurtarmaktadır. Bu yüzden kadınların özelikle 40 yaşlarından sonra belirli aralıklar ile kontrol yaptırmaları şarttır. Bununla beraber kendi kendine kontrol yöntemini uygulayarak belirtiler takip edilebilir. Elle kontrol yapılırken meme dokusunda ele gelen bir kitle hissediyor, meme ucunda içe doğru çekilme veya kaşıntı, akıntı gibi durumlar yaşıyorsanız mutlaka bir uzmana görünmeniz gerekir. Bu belirtilerin olması meme kanseri olduğunuz anlamına gelmeyebilir. Aynı belirtiler başka hastalıklarında habercisi olabilmektedir. Buna ancak uzman bir doktor karar verecektir. Bu yüzden zaman kaybetmeden muayene olmanız yararınıza olacaktır.

Kimler risk altında:  50 yaşını geçmiş ve menopoza girmiş kadınlarda risk faktörü daha yüksektir. Ancak günümüzde 16 yaşında bile meme kanseri olan kişiler olduğunu düşününce kadınların belli aralıklarla bu konuda uzmana görünmekte fayda vardır. Özellikle ailesinde meme kanseri hikâyesi olan kadınların bu konuda daha titiz olması gerekmektedir.

Kendi kendine kontrol: kişi 20’li yaşlarına geldiğinde kendi kendine kontrol yapmayı öğrenmelidir. Âdetin başladığı günden sonraki 5. Ve 6. Günlerde bu kontrolü gerçekleştirebilirsiniz.

Erken teşhisin önemi: uzmanların sıklıkla belirttiği erken teşhisin çok önemli olduğudur. Teşhis ne kadar erken olursa tedavide olumlu yanıt olasılığı o kadar yüksek olmaktadır. Ameliyata gerek kalmadan ilaçlar ile tedavi edilerek güzel sonuçlar elde edilebilmektedir.

Okumaya devam edin