31 Ekim'de meydana gelecek 'Mavi Dolunay' dünyanın her yanından gözlemlenebilecek. Bu da 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana bir ilk olma özelliği taşıyor. Ekim ayında fazladan gerçekleşecek ikinci dolunay olduğu için 'Mavi Dolunay' denilen bu gökyüzü olayının Cadılar Bayramı'na denk geliyor olması da bir ilk oluyor.

MAVİ AY NEDİR?

Dünya’da meydana gelen volkanik patlamalar ve orman yangınlarının sebep olduğu toz bulutlarının hareketi nedeniyle mavi ve tonlarında gözüken Dolunay, gökbilimciler tarafından Mavi Ay olarak tanımlanmıştır. Aslında Ay’ın rengi değişmemekte, ancak toz bulutları sebebiyle Ay mavi renkte görülmektedir.

Mavi Ay terim olarak 1946 yılında “Sky& Telescope” dergisi tarafından kullanılmıştır, ancak tanım tam olarak Mavi Ay’ı karşılamamıştır.

Mavi Ay, ilk kez 1883 yılında belirgin bir şekilde görüldü ve kayıtlara geçti. Öte yandan mavi rengine en yakın Mavi Dolunay, 1991 yılında görüntülendi.

Mavi dolunay tarihi son gelişmelerin ardından heyecanla takip ediliyor. 2020 yılının önemli doğa olaylarından olan Mavi dolunay çok nadir rastlanan gök olayı olarak tanımlanıyor. 2020 yılında 13 dolunay gerçekleşecek. Bu fazladan dolunay mavi dolunay veya mavi ay olarak adlandırıldığı ifade edildi. NASA bu yıl 1 ve 31 Ekim’de iki dolunay gerçekleşeceğini ve 31 Ekim’deki dolunayın ‘mavi dolunay veya mavi ay’ olacağını kaydetti.

Okumaya devam edin