Bir çoğumuz günlük hayatımızda tırnak yeme alışkanlığımızı durduramıyoruz.Bu alışkanlık insanların farkında olmadan yaptığı bir davranıştır. Heyecan,sıkıntı,stres veya boş kalma gibi durumlarda daha sık meydana geldiğini görüyoruz.Peki tırnak yeme alışkanlığını nasıl bırakabiliriz? Deniyorum ama olmuyor diyenler,bu yazıyı mutlaka okuyun!

Ellerimiz gün içinde sayısız mikrop ile karşı karşıyadır ve bir çok mikrop çeşidi insan sağlısı açısından zararlıdır.Sizler de bağışıklık sistemimize zarar veren,savunma sistemini bozan virüs,mantar ve bakterilere kadar bir çok zararlının tırnak yeme sebebiyle vücuda girdiğini unutmayın.

Tırnak yeme alışkanlığı olan kişilerde sık ortaya çıkan bir sorun da mide problemleridir. Ayrıca yapılan araştırmalarda tırnak yiyen küçük çocuklarda da bağırsaklarında kurt bulunma riski daha fazla olduğu tespit edilmiştir.

Tırnakları ağız ile koparırken birçok zaman tırnaklar ete yakın kısımlara kadar açılırlar. Bu acının yanında o bölgeyi mikroplara karşı daha savunmasız hale getirir. Bu da enfeksiyon riskini arttıran bir durumdur. Diğer bir sorun ise tırnaklarınızın tabii şeklinin bozulmasına neden olarak el güzelliğinizi baltalamasıdır. Ayrıca sık tırnak ısıranların zamanla tırnaklarının daha yavaş uzadığı ve hatta uzamasının bile durduğu vakalar vardır.

Tırnak yeme alışkanlığı olan insanların ilerleyen yaşlarda özellikle ön dişlerinde birçok sorun yaşadıkları belirtilmiştir.Tırnak yeme alışkanlığı bruksizm gibi uykuda diş sıkma, diş gıcırdatma gibi hastalıklarada davetiye çıkarır. Bunun sonucunda da çene sorunları, baş ağrıları veya çene kaslarında meydana gelen birçok problem ortaya çıkabilir.

BU ZARARLAR SONUCUNDA TIRNAK YEMEKTEN NASIL KURTULABİLİRİZ? İŞTE CEVABI...

Acı oje kullanın

Eczanelerde tırnak yeme alışkanlığı için özel geliştirilmiş, tadı acı ve kötü olan özel ojeler bulunmaktadır. Acı ojeler zararlı kimyasallar içermez, toksik olmayan, güvenli maddeler içeririler ve bu maddeler ojede acı bir tat verir.Oje günde bir iki kez uygulanabilir. Yanınızda bu ojeyi bulundurmanız yararlı olacaktır. Tırnak yemekten vazgeçene kadar bu ojeyi kullanabilirsiniz.

Tırnaklarınızı kısa kesin ve düzenli olarak bakım yaptırın

Daha kısa tırnaklara sahip olursanız ısıracak daha az alanınız kalır ve ısırma ihtiyacı duymayabilirsiniz.Ancak bunun için tırnaklarınızı düzenli olarak kesmeniz gerekiyor zira uzamaya devam edecekler.

Tırnaklarınıza ayrıca düzenli olarak manikür yaptırmak ve oje sürmek de tırnak ısırma alışkanlığını bırakmanıza yardım edecektir. Düzenli bakım yaptırdığınız zaman hem para harcamış olacak hem de harika görünen tırnaklara kavuşmuş olacaksınız. Tırnaklarınız güzel göründüğü zaman onları ısırmak çok daha zorlaşacaktır zira bu manzarayı bozmaya içiniz el vermeyecektir.

 Ellerinizi ve ağzınızı meşgul tutun

Tırnaklarınızı ısırmak istediğinizde hemen ellerinizi meşgul tutumaya çalışın, örneğin bir stres topu, stres çarkı, bir kalem, ne bulursanız onunla oynamaya başlayın. Yanınızda mutlaka ellerinizi meşgul edecek, oynayacak bir şey bulundurun ve ne zaman tırnak yemek isteseniz onlarla ilgilenin.Tırnak yemek istediğinizde ağzınıza sağlıklı şeyler alıp onları yiyin ya da çiğneyin. Örneğin şekersiz sakızlar, naneli şekerler gibi şeyler hem lezzetlidir hem de ağzınızı meşgul tutacak ve tırnak yeme isteğinizi bastıracaktır.                  

french-oje-nasil-yapilir-resimli

Kademeli olarak bırakın

Bazı doktorlar tırnak yemeyi birden değil de yavaşça bırakmak gerektiğini savunur. Başlamak için önce bir parmağa odaklanın. İlk birkaç gün seçtiğiniz tırnağı ısırmamaya çalışın.Birkaç gün geçtikten sonra o tırnağın diğerlerinden ne kadar daha güzel göründüğüne bir bakın. Bu sizi motive edecektir. Bu süre içinde diğer tırnakları da olabildiğince az ısırmaya çalışın. Birkaç gün sonra ikinci bir parmağa geçin ve aynı işlemleri uygulayın. Tamamında başarılı oluncaya dek bu yöntemi uygulamaya devam edin.

Doktor yardımı alın

Eğer yukarıdaki yöntemleri denediyseniz ve hiçbir başarı elde edemediyseniz bir doktor randevusu alarak uzman yardımı alabilirsiniz. Bazı insanlarda tırnak yemek ciddi psikolojik ya da duygusal bozuklukların belirtisi olabilir.

Okumaya devam edin