Suratta en dikkat çekici uzvumuz olan burun, ufak dokunuşlarla bile simanızı ne kadar değiştirebileceğini biliyor musunuz? Kapalı burun estetiğinin faydalarından sizlere bahsedelim, ihtiyacı olanlar bu yazımızı kaçırmasın!

1. Burun estetiği hangi durumlarda yapılmalıdır?

Burun estetiği, hem görsel hem de sağlık bakımından başvurulan bir operasyondur. Genel olarak görsel anlamda burun şeklinin beğenilmemesi üzerine estetik burun ameliyatları yapılmaktadır. Bunun dışında travmalara bağlı olarak gelişen şekil bozukluğunu düzeltmek amaçlı burun estetiği ameliyatları da yapılmaktadır. Burnun kemerli olması, uzun olması, burun ucunun düşük olması, burun deliklerinin büyüklüğü veya asimetri gibi şikayetlerden dolayı burun estetiği yapılabilmektedir.

2. Burun estetiği yaş sınırı var mıdır?

Burun estetiği ameliyatlarında kas iskelet sisteminin yeterli gelişimini tamamlaması öngörüldüğü için çocukların kemik gelişiminin tamamlanması beklenir. Burun estetiğinde yaş sınırı değil, kemik ve kıkırdak yapısının gelişimi esas alınır. Ama burna göre gelişimini daha çabuk tamamlayan kepçe kulak ameliyatları çocuğun psikolojisini de düşünerek 6 yaşında dahi yapılabilmektedir. Plastik cerrahide tam olarak üst sınır olmasada ilerleyen yaşlarda anestezinin ve postoperatif komplikasyonların artabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Ancak, hastanın genel durumuna bakarak anestezi almasına engel olacak farklı rahatsızlıkları bulunmuyorsa estetik cerrahi yapılabilmektedir.

3. Erkek burun estetiği ile kadın burun estetiği arasında bir fark var mı?

Erkek burnuyla kadın burnu arasında estetik açıdan farklar vardır. Bunun için kriterler genelde burnun dudakla yaptığı açıdır. Erkeklerde 90 derece kadarken, kadınlarda bu açı biraz daha fazladır. Yani, kadın burnu erkeğe oranla daha kalkık olmalıdır. Plastik cerrahide erkek ya da kadın burun estetiğinde uygulanan cerrahi prensipler aynıdır; ancak burada ölçü ve açıların miktarı değişkenlik göstermektedir. Erkeklerde burnun ucu ve genişliği daha belirgindir. Burun sırtı ve burun ucu geçişinin belirsiz olması ve burun dudak açısının kadınsı görünümde olmaması gereklidir.

4. Burun estetiği doktoru nasıl seçmelidir?

Burun estetiği yaptıracak kişi genellikle plastik cerrahi uzmanı ve kulak burun boğaz uzmanı arasında bir tercih yapmaktadır. Burnun fonksiyonel cerrahisi temelde kulak burun boğaz uzmanı alanına; burun estetiği, plastik cerrahi alanına giriyor gibi gözüküyor olsa da, her iki branş tarafından tecrübeli cerrahlarca yapılabilmektedir. Burun estetiği yaptırmaya karar veren hasta, burnunda nelerin değişmesini istediğini, doktor da hastaya neleri değiştirebileceği konusunda fikir vermelidir.  Bu konuda mevcut teknolojik 2 boyutlu ve 3 boyutlu görsel araçları hekim tarafından kullanılarak hastaya operasyon sonrası görünümün yaklaşık olarak nasıl olacağını göstermelidir. Bir plastik cerrah burun içerisindeki nefes almayla ilgili problemleri de çözebilir. Burnun estetiği, fonksiyonel cerrahilerden daha karmaşıktır. Her iki branş da iki işlemin üstesinden gelebilir. Burada hastanın tercihi önemlidir.

5. Burun eti ve burun tıkanıklığı operasyonları burun estetiğiyle aynı anda yapılabilir mi?

Burun eti yani konka denilen yapılar burundan solunan havanın ısıtılıp nemlendirilmesini sağlamaktadır. Burun etinin büyümesi yani konka hipertrofisi, halk arasında geniz eti ve septum eğriliği gibi hastalıklarla da karıştırılabilmektedir. 

Burun boşluğunda önden arkaya doğru yan duvarlarda üç sıra halinde bulunan burun etlerinin özellikle alt kısımda bulunanları genellikle alerjik reaksiyonlardan veya septum eğriliklerine sekonder sebeplerden büyüme gösterebilmektedir. Burun eti, septum eğriliği gibi burun tıkanıklığına neden olan sorunlar, burun estetiği ile beraber eş zamanlı düzeltilebilir sorunlardır.

Okumaya devam edin