anneler için çocukları bu hayattaki en değerli varlıklarıdır. Onların sağlık gelişimi annelerinin mutluluk kaynağıdır. Fakat bazen çocuklarda bazı gelişme sorunları yaşanabilir. Geç konuşma, konuşamama da bu sorulardan biridir.

Hiçbir çocuk doğduğu andan itibaren konuşmaya başlamaz. Konuşmaya başlayabilmesi için öncelikle konuşacağı dili anlamalı ve kavramalıdır. Bu süreç onun ilk iki senesini kapsar. Bu yüzden iki yaşından itibaren yavaş yavaş sözcükler çıkarmaya ve beraberinde konuşmayı sürdürmeye adım atmış olur. 3 yaş itibari ile çocuğun konuşları artık yetişkinler tarafından da anlaşır bir hale gelmiş olur.  Ancak bu durum her çocukta aynı şekilde seyredecek denilemez. Çocuklarda gecikmeyi tanımlamak gerekirse eğer; belirli bir yaş aralığında o konuşmanın yapılmaması ya da edinilememesi şeklinde tarif edilebilir.

Geç konuşma son dönemlerde çocuklarda oldukça sık görülmeye başlandı. Okul öncesi çağda çocukların % 10 gibi bir oranda konuşmayla ilgili problemler ile karşılaşılmaktadır. Eğer çocuğunuzda böyle bir problem ile karşı karşıya kalırsanız bunu göz ardı etmemeli, bu konuya özenli yaklaşmalısınız.  Gereğinden fazla beklemek ve bunu önemsememek beraberinde başka sorunlara da yol açabilir. Eğer yaşıtlarıyla aynı seviyede konuşmuyor ise bu konuda bir uzmana danışmakta fayda vardır.

Peki, uzmana ne zaman gidilmelidir?

  1. Eğer çocuğunuz 3 aylıkkken çevredeki seslere tepki vermiyor, 5 aylıkken çeşitli sesler çıkarmıyor
  2.  1 yaşında ismi ile seslenildiğinde bakmıyorsa, hayır sözcüğünü anlamıyorsa
  3.  1.5 -2 yaşında halen hiç kelimesi yoksa
  4. 2.5 -3 yaşında ne, nerde ve kim sorularını yanıtlamıyorsa
  5.  3 yaşından itibaren aile dışından birileri onun konuşmasını anlayamıyorsa
  6. 4 yaşında kişi eklerini, zaman eklerini, iyelik eklerini kullanmıyorsa, nesnelerin işlevlerine ilişkin sorulara yanıt vermiyorsa
  7.  5 yaşında neden nasıl sorularına yanıt vermiyorsa ve basit bir hikâye anlatmıyorsa en kısa sürede mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır.
Okumaya devam edin