Küçükten büyüğe her kuşaktan insanların bayılarak yediği tat, çikolata, aslında sağlığa faydalı oluşu gözden kaçmıyor. En önemlisi çikolatayı ne kadar yediğiniz. , Çikolatanın günlük tüketiminde nelere dikkat etmeliyiz? Hangi çikolata sağlığımıza daha faydalı, hangi çikolataları tüketmeliyiz?

Pilav, makarna ve ekmek yerine çikolara yiyebilirsiniz

Çikolatanın karbonhidrat ve yağ açısından zengin bir besindir. Karbonhidrat ve yağ tüketimini dengelemek adına çikolatayı dengeli tüketmek gerekiyor. Örneğin; çikolata yemek istediğiniz zaman tükettiğiniz meyve miktarını azaltabilirsiniz. Karbonhidrat oranı yüksek pilav, makarna ve ekmekten keserek çikolata tüketebilirsiniz. Dengeyi sağladığınız sürece çikolata elbette beslenmede yer alabilir.

Günde yalnızca 2 kare çikolata

Günlük 20 ila 50 gram arasında yani 2 kareyi geçmeyecek şekilde çikolata tüketebilirsiniz. Bu, yaşa ve herhangi bir hastalığınızın olup olmadığına göre değişir. Yaşlara göre çikolata tercihi üzerine yapılan araştırma, 20-25 yaş arasındaki kişilerin sütlü ve beyaz çikolataları tercih ettiğini gösteriyor.

Aynı araştırma, 25 ile 40 yaş arasındaki kişilerin ise bitter çikolataları tercih ettiğini ortaya koyuyor. O nedenle bizim için en tehlikeli yaş grubu 25 yaş altı. Çünkü o yaş arasında tüketilen çikolata miktarı çocukluk dönemi olduğu için biraz fazla. Çikolata, doğru miktarda tüketilirse antioksidan kapasitesi çok yüksek. Hatta diş çürüklerine değil, onların önlenmesine yardımcı oluyor. Ama belli miktardan fazla tükettiğimizde şeker oranını artıracağı ve ağızdaki bakteri miktarını artıracağından çürüklere neden olur.

Hangi çikolata daha sağlıklı?

Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler. Çikolata kanserden koruma, damar sağlığını güçlendirme, tansiyon kontrolünü sağlama ile dikkat çekiyor. Hatta düzenli aralıklarla bitter çikolata tüketilmesi Tip 2 diyabetlilerde şeker ve kilo kontrolüne fayda sağlıyor. İkinci sırada ise sütlü çikolatalar var.

Sütlü çikolataların da tüketilme oranı, içindeki kakao miktarına göre değişiyor. Burada etiket okumak önem taşıyor. Bu çikolatalar fındıklı ya da fıstıklı tüketilebilir. Buna lezzetine göre karar verebilirsiniz. Önemli olan şey bu çikolataların içerisindeki yağ oranı. Bazı çikolatalarda palm, bazılarında ise kakao yağı kullanılıyor. Bizim önerdiğimiz kakao yağı kullanılarak yapılan çikolataların tüketilmesi. Beyaz çikolata ise bir çikolata değil. Çikolata olabilmesi için içinde belli miktarda kakao olması gerekir. Beyaz çikolata, sadece yağ ve şekerden oluşuyor. ‘Beyaz çikolata mı sütlü çikolata mı’ dersek. Cevabımız ‘sütlü çikolata’ olacaktır. Bitter ve sütlü çikolata arasında kalınırsa bitter çikolata tercih edilmelidir.

Şekeri olanlar uzak durmalı

Şeker ya da kalp hastalığı olan kişilerin çikolata tüketimini sınırlandırması gerekiyor. Ciddi oranda şeker dengesizlikleri yaşanıyorsa çikolata tüketilmesini önerilmiyor. Ama şeker kontrollü gidiyorsa aylık ortalamamız normallerde ise günde 2 kare kadar tüketilebilir. Bu konuda sağlıklı bir tarif verebiliriz. Bir bardak yağsız sütün içine bir top kakaolu dondurmayı atıp üzerine bir tatlı kaşığı kakao ekliyoruz. Yarım avuç çileği içine doğruyoruz. Bunları mikserden geçirdikten sonra içine hindistan cevizi atıp tüketebilirsiniz.

Okumaya devam edin